shafiei Y, mehrabi A M, mostafaie A. Identifying the proteins contributing to different growth stages of wheat leaf by using two dimensional electrophoresis. MGj 2020; 15 (3) :249-255
URL:
http://mg.genetics.ir/article-1-107-fa.html
شفیعی یگانه، مهرابی علی مهراس، مصطفایی علی. شناسایی پروتئین های دخیل در مراحل مختلف نمو برگ گندم با استفاده از الکتروفورز دو بعدی. فصلنامه علمی ژنتیک نوین. 1399; 15 (3) :249-255
URL: http://mg.genetics.ir/article-1-107-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه
چکیده: (1549 مشاهده)
با توجه به اهمیت گندم شناسایی پروتئینهای بیان شده در مراحل مختلف رشد برای اصلاح و بالا بردن کارایی تولید از اهمیت خاصی برخوردار است. فاصله بین جوانهزنی و آغاز پنجهزنی را مرحله نمو برگ گویند. در مرحله نمو برگ جنین دانه دارای سه سلول آغازین برگ است که پس از جوانه زدن مریستم رویشی رأس ساقه شروع به تقسیم نموده و منجر به ظهور برگ میشود. در این تحقیق از الکتروفورز دو بعدی جهت مطالعه و شناسایی یروتئینهای دخیل در مراحل مختلف نمو برگ استفاده شده است. نمونهبرداری در سه مرحله تک برگی، دو برگی و سه برگی صورت گرفت. پروتئینها براساس روش TCA- استون از نمونههای مختلف برگ استخراج و با روش الکتروفورز دو بعدی جداسازی شدند. با آنالیز ژلهای حاصل از الکتروفورز دو بعدی تعداد 360 لکهی پروتئینی تکرارپذیر شناسایی شد. از این تعداد، 31 لکه پروتئینی تغییرات معنیداری را در سطح پنج درصد در مراحل مختلف نمو برگ نشان دادند. 55 درصد از پروتئینهای شناسایی شده کاهش بیان و 19 درصد افزایش بیان نشان دادند، و 26 درصد از پروتئین های شناسایی شده تغییرات منظم و معنیداری را نداشتند. در نهایت هر لکه پروتئینی با تغییر بیان معنیدار، با توجه به وزن مولکولی، نقطه ایزوالکتریک، شکل لکه و با جستجو در مقالات مرتبط و سایت uniprot، بهطور احتمالی مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج نشان داد که دامنه وسیعی از فعالیتهای متابولیکی شامل فتوسنتز، تنفس، بیوسنتز پروتئینها، انتقال پروتئینها، مونتاژ و بستهبندی پروتئینها، بیوسنتز کربوهیدراتها، سیستم انتقال پیام، سم زدایی و فرایندهای پایهای ژنتیکی (همانندسازی، نسخه برداری و ترجمه) طی مراحل مختلف نمو برگ دچار تغییر شدهاند. اکثر پروتئینهایی که کاهش بیان نشان دادند از آنزیمهای کلروپلاستی و تعدادی هم از آنزیمهای میتوکندریایی بودند و پروتئینهایی که روند تغییرات آنها افزایشی بود اکثراً از گروه پروتئینهای ترمیمی و محافظت کننده بودند.
نوع مطالعه:
پژوهشی کامل |
موضوع مقاله:
ژنتیک گیاهی دریافت: 1398/7/15 | پذیرش: 1399/6/19 | انتشار: 1399/10/7