یکی از اهداف مهم در برنامههای اصلاحی طالبی افزایش قند میوه است. با هدف تولید ارقام هیبرید دارای صفات مطلوب و شیرینی بالا، مهمترین ارقام طالبی ایرانی سسموری و ساوه با رقم خارجی گالیا تلاقی داده شده و خانوادههای نسل F5 با روش شجرهای بهدست آمدند. در این مطالعه 32 خانواده نسل F5 بههمراه والدین در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در شرایط مزرعه کشت شدند و صفات عملکرد میوه، تعداد میوه در بوته، رسیدگی، مشخصات ظاهری و شیرینی میوه اندازهگیری شد. نتایج نشان داد از نظر همه صفات بهجز تعداد میوه در بوته بین خانوادهها تفاوت بسیار معنیدار (p≤0.01) وجود دارد. نشانگر SNP مرتبط با شیرینی میوه (ژن SIERF1) در 41 بوته که بهصورت تصادفی از این خانوادهها انتخاب شده بودند تعیین ژنوتیپ شد. توالی قطعه تکثیر شده از بخشی از ژن یاد شده با توالییابی تایید شد و نشان داد والدین در SNP مرتبط با شیرینی میوه تفاوت دارند. با توجه به نتایج بهدست آمده ژنوتیپ نمونههای مورد بررسی A1A1 و یا A2A2 بودند و ژنوتیپ هتروزیگوت مشاهده نشد. نتایج نشان داد گیاهانی که در نسل F5 دارای آلل مطلوب (A1A1) هستند نسبت به آنها که آلل نامطلوب دارند (A2A2) تفاوت بسیار معنیداری (بهترتیب با شیرینی 7/12 و3/10 واحد بریکس) در قند میوه نشان میدهند (p≤0.01). نتایج مطالعه حاضر کارآیی نشانگر SNP مرتبط با شیرینی (SIERF1) در گزینش لاینهای مطلوب را تأیید نمود. در نتیجه این نشانگر میتواند در تسریع برنامههای بهنژادی آینده نقش مهمی ایفا نماید. 15 لاین برتر دارای ژنوتیپ مطلوب (A1A1) شناسایی شده میتوانند در برنامههای تولید ارقام هیبرید مورد استفاده قرار گیرند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |