بادام (Prunus dulcis Mill.) یکی از مهمترین محصولات آجیلی در سراسر جهان است. طبیعت زود گلدهی بادام باعث شده است که بعد از مرتفع شدن نیاز سرمایی سریعاً به دماهای بالا واکنش نشان داده و فعالیتهای فیزیولوژیکی را از سر میگیرند. لذا این محصول اغلب از سرمای دیررس بهاری آسیب میبیند. نتایج بررسی های فیزیولوژیکی و مطالعه ترانسکریتوم بادام نشان داده است که ارقام متحمل به تنش سرما دارای مقادیر بیشتری از کربوهیدرات میباشند. علیرغم اهمیت ژنهای دخیل در متابولیسم کربوهیدراتها، اطلاعات کمی در مورد بیان ژنهای کلیدی در این مسیر وجود دارد. لذا در این مطالعه بیان ژنهای دخیل در متابولیسم کربوهیدراتها در چهار ژنوتیپ و رقم با زمان گلدهی متفاوت (دو ژنوتیپ متحمل و یک ژنوتیپ و یک رقم حساس به سرما) مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی میزان قندهای محلول و جوانهزنی دانه گرده نشان داد که ژنوتیپهای متحمل بهطور معنیداری دارای مقادیر بالاتری از قند محلول و درصد جوانهزنی دانه گرده میباشد. مطالعه ژنهای دخیل در متابولیسم کربوهیدراتها نشان داد که سطح بیان بالاتری ازPdHEX1 ، PdINV ،PdPEPcK ،PdPGK ، PdSUS و PdUGPase در ژنوتیپهای متحمل نسبت به ژنوتیپهای حساس به سرما مشاهده شد که میتواند نقش مثبت این ژنها را در تحمل به سرما نشان دهد. در مجموع استفاده از ویژگیهای ذکر شده و ژنهای بررسی شده میتواند بهعنوان شاخصی در ارزیابی و شناسایی ژنوتیپهای متحمل قرار گیرد، علاوه بر این ﮊﻧﻮﺗﻴﭗ H با توجه به دیرگل و متحمل بودن به سرمازدگی پتاسیل معرفی بهعنوان رقمی متحمل به سرمای دیرس بهاره را دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |