گیاه سویا در تغذیه انسان از ارزش فراوانی برخوردار است، بهطوری که پروتئین فرآوری شده سویا، جایگزین پروتئینهای حیوانی مصرف روز افزون یافته است. عمدهترین تنش محیطی در اکثر مناطق جهان، شوری میباشد که رشد و عملکرد محصولات زراعی را محدود کرده است. لذا هدف از این تحقیق بررسی تغییرات الگوی پروتئینی دو رقم سویا تحت تنش شوری با استفاده از تکنیک الکتروفورز دو بعدی میباشد. آزمایشی در سال زراعی 1399-1398 بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیل اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل فاکتور اول تنش شوری (0، 3، 6 و 9 دسیزیمنس بر متر) و فاکتور دوم ژنوتیپهای سویا (DPX و آرین) بودند. یافتهها نشان داد با انجام الکتروفورز دو بعدی تعدادی لکه پروتئینی تکرار پذیر شناسایی شد که از این تعداد، 14 لکه پروتئینی مربوط به رقم DPX در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود و 11 لکه پروتئینی در رقم آرین تغییرات بیان معنیداری را در سطوح مختلف تنش شوری نشان دادند. همچنین 55 درصد از پروتئینهای شناسایی شده کاهش بیان و 19 درصد افزایش بیان داشتند. پروتئینهای شناسایی شده در مسیرهای متابولیکی مختلف مانند متابولیسم انرژی، فتوسنتز، تنفس، فعالیتهای آنتیاکسیدانی، انتقال پیام، ترجمه، نسخهبرداری و دیواره سلولی نقش دارند. بیشتر پروتئینهای مشترک در ارقام DPX و آرین از آنزیمهای کلروپلاستی و تعدادی هم از آنزیمهای میتوکندریایی بودند. بیشترین تغییرات در رقم DPX (متحمل به شوری) و نهایتاً کمترین تغییرات در رقم حساس آرین مشاهده شد که نشاندهندۀ تلاش بیشتر رقم DPX برای کاهش خسارت ناشی از تنش شوری است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |