AU - ابوالفضل بزرگمهر, AU - جعفر احمدی, AU - فهمیه شاهین نیا, AU - خدیجه رضوی, AU - گودرز نجفیان, AU - تهمینه لهراسبی, TI - PT - JOURNAL ARTICLE TA - MGJ JN - MGJ VO - 9 VI - 4 IP - 4 4099 - http://mg.genetics.ir/article-1-1327-fa.html 4100 - http://mg.genetics.ir/article-1-1327-fa.pdf SO - MGJ 4 AB  - این پژوهش به منظور بررسی تنوع آللی زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین (LMW-GS) در 97 لاین بومی گندم نان و دوروم با سه جفت آغازگر اختصاصی برای مکان‌های Glu-D3، Glu-B3 و Glu-A3 انجام شد. نتایج نشان داد که تنوع قابل ملاحظه‌ای در لاین‌های بومی گندم نان و دوروم ایران وجود دارد. به طورکلی بوسیله آغازگر Glu3-D2 پنج الگوی باندی شامل چهار آلل a، b، c و d در بین لاین‌های بومی مورد مطالعه شناسایی شد که به ترتیب دارای فراوانی نسبی 013/0، 853/0، 026/0 و 054/0 بوده و آلل b بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد. بوسیله آغازگر Glu3-3.1 (ژنوم BB و DD) چهار الگوی باندی شامل شش آلل a، b، c، d، e و f شناسایی شد که به ترتیب دارای فراوانی نسبی 474/0، 474/0، 525/0، 742/0، 742/0 و 164/0 بودند و آلل d و e بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. بوسیله آغازگر Glu3-3.2 (ژنوم AA و DD) چهار الگوی باندی شامل 10 آلل a، b، c، d، e، f، g، h، i و j شناسایی شد، که به ترتیب دارای فراوانی نسبی 010/0، 536/0، 010/0، 010/0، 010/0، 020/0، 659/0، 546/0، 010/0 و 010/0 بودند و آلل g بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد. با استفاده از شاخص نی (H) میزان تنوع ژنتیکی برای آغازگرهای Glu3-D2، Glu3-3.1 و Glu3-3.2 به ترتیب 314/0، 829/0 و 709/0 بدست آمد. این تنوع به عنوان منبع با ارزش تنوع آللی در برنامه‌های اصلاحی و به منظور بهبود کیفیت (با توجه به تعیین تعداد سیستئین و طول نواحی تکراری، دو عامل موثر در تعیین کیفیت پروتئین) محصولات نهایی حاصل از گندم نان و دوروم قابل استفاده است. CP - IRAN IN - LG - eng PB - MGJ PG - 439 PT - YR - 2015