TY - JOUR T1 - Genetic and phytochemical diversity of Punica geranatum germplasm in Kerman province using molecular markers and chromatography TT - تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی ژرم پلاسم انار (Punica granatum) استان کرمان با استفاده از نشانگرهای مولکولی وکروماتوگرافی JF - MGJ JO - MGJ VL - 10 IS - 2 UR - http://mg.genetics.ir/article-1-1356-fa.html Y1 - 2015 SP - 209 EP - 220 KW - Essence KW - GC-Mass KW - Genetic diversity KW - Molecular marker KW - Pomegranate N2 - انار با نام علمی Punica granatum L. از جمله درختانی است که علاوه بر داشتن میوه خوشمزه، گل، پوست میوه، ریشه و ساقه آن در صنعت داروسازی و رنگرزی مورد استفاده فراوان قرار می‌گیرد. انار بومی ایران بوده و بیشترین سطح زیر کشت این گیاه در دنیا متعلق به ایران است. انار در نواحی خشک، معتدل و گرم و تقریبا مرطوب استان کرمان به طور گسترده با تنوع زیستی نسبتا زیاد کشت می‌شود. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی ژرم پلاسم انار استان کرمان تعداد ٢۰ ژنوتیپ از مناطق مختلف استان کرمان جمع‌آوری شدند. 1۵ آغازگر RAPD و سه آغازگر ISSR جهت انجام واکنش زنجیره‌ای پلیمراز استفاده شد. پس از انجام الکتروفورز در مجموع ۱۸۶ باند ایجاد شد که در محدوده 240 تا 2800 جفت باز قرار داشتند و از بین آنها ۱۶۹ باند (۹۱ درصد) چند شکلی نشان دادند. در نتیجه تجزیه کلاستر، ٢۰ ژنوتیپ مورد مطالعه در ۴ گروه جایابی شدند که تقریبا با تنوع جغرافیایی و وضعیت آب و هوایی همخوانی داشتند. نتایج گاز کروماتوگرافی- طیف سنجی جرمی ترکیبات شیمیایی اسانس پوست انارهای ترش کوهبنان، شیرین چترود و ملس ماهان به ترتیب 40، 24 و 18 ماده با درصد مشابهت بالای 90 را نشان داد. در انار ترش کوهبنان بیشترین ترکیبات اسانس به ترتیب شامل هگزادکانوئیک اسید، اکتادکان و هگزادسن، در انار شیرین چترود به ترتیب شامل تترادکانول، دودکانول و تری دسن-1-ال و در انار ملس ماهان به ترتیب شامل هگزادسن، اکتادکان و هگزادکانوئیک اسید بودند. M3 ER -