AU - Ebrahimi, Asa AU - Gholami, Mehran AU - Mozafari, Javad AU - Bihamta, Mohammad Reza AU - Rahaie, Mahdi TI - Expression of the defense-related genes in Guilan local bean (Phaseolus vulgaris L.) under the Sclerotium rolfsii fungus infection PT - JOURNAL ARTICLE TA - MGJ JN - MGJ VO - 15 VI - 2 IP - 2 4099 - http://mg.genetics.ir/article-1-1650-fa.html 4100 - http://mg.genetics.ir/article-1-1650-fa.pdf SO - MGJ 2 AB  - لوبیا، یکی از حبوبات غنی از پروتئین است که در اثر بیماری ­با قارچ خاک­زاد Sclerotium rolfsii، دچار پوسیدگی طوقه و کاهش شدید عملکرد می­شود. زراعت لوبیا در گیلان، عمدتاً به کشت بهاره و تابستانه نوعی لوبیای محلی پاکوتاه با رگه­ های قرمز و سرمه­ای بر روی دانه، اختصاص دارد. 30 لاین انتخابی لوبیا محلی گیلان، با بیماری­زاترین جدایه S. rolfsii تحت آلوده­سازی مصنوعی در گلخانه قرار گرفتند. در این بررسی شاخص شدت بیماری (DSI) و صفات مورفولوژیک مرتبط با واکنش به قارچ اندازه­گیری شدند. از 8 نشانگر اختصاصی SCAR پیوسته با مقاومت به بیماری قارچی لوبیا نیز برای ارزیابی تکمیلی استفاده شد. تغییرات بیان سه ژن دفاعی کیتیناز (Chiti)، چالکون ایزومراز (ChI) و فنیل­آلانین آمونیالیاز-3 (PAL-3) با کمک RT-PCR در لاین­های منتخب از هر یک از گروه­های مقاوم، متحمل و حسّاس­، با فواصل 2، 4 و 6 روز پس از آلوده­سازی مصنوعی با قارچ S. rolfsii مورد ارزیابی قرار گرفت. غربالگری ژنوتیپ­­ها با استفاده از داده­های گلخانه­ و نشانگرهای SCAR، منجر به تفکیک ژنوتیپ­ها و شناسایی 1 مقاوم، 21 متحمل و نیمه حساس و 8 ژنوتیپ کاملاً حساس گردید. نتایج نشان داد، ژن Chiti با افزایش تدریجی بیان در طی زمان در لاین­های مقاوم و متحمل، روند مشابهی داشت، هرچند که میزان بیان در مقاوم­ها بیش از متحمل­ها بود. اگرچه بیان ژن­های ChI و PAL-3 نیز در ژنوتیپ­های مقاوم روند افزایشی داشت، ولی تغییرات بیان با گذشت زمان مانند روند ژن Chiti نبود. لذا ژن Chiti می­تواند عامل اصلی مقاومت به قارچ S. rolfsii در لوبیا محلی گیلان باشد. CP - IRAN IN - Department of plant breeding and Biotechnology, Faculty of Agriculture and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran LG - eng PB - MGJ PG - 149 PT - Applicable YR - 2020