TY - JOUR JF - MGJ JO - MGj VL - 15 IS - 3 PY - 2020 Y1 - 2020/12/01 TI - The effect of salinity stress on activity of some antioxidant enzymes and expression of genes coding calcium-dependent protein kinase as the key determinants of salt tolerance in canola TT - تاثیر اثر شوری بر روی فعالیت برخی آنزیم‌های آنتی اکسیدان و بیان ژن پروتئین کیناز وابسته به کلسیم به عنوان عوامل کلیدی تحمل به شوری در کلزا N2 - تنش شوری یکی از مهم‌ترین تنش­های غیرزیستی می­باشد که عملکرد کلزا را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به‌منظور مطالعه پاسخ های فیزیولوژیکی کلزا و تغییرات بیان ژن‌های BnaCDPK6 و BnaCDPK10 در شرایط تنش شوری، دو رقم متحمل (Slm046 و زرفام) و دو رقم حساس (اکاپی و ساریگل) در اتاقک رشد کشت شدند و تنش شوری از طریق آبیاری با 100 و 200 میلی‌مولار نمک (NaCl) اعمال شد. محتوای نسبی آب برگ، مالون‌دی‌آلدهید، آنزیم آنتی‌اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز، آنزیم آنتی‌اکسیدان کاتالاز و بیان ژن‌های رمزگذار پروتئین کیناز وابسته به کلسیم 6 و 10 کلزا اندازه­گیری شدند. در شرایط شوری شدید (200 میلی‌مولار نمک سدیم کلراید) محتوای نسبی آب کاهش و مقدار مالون‌دی‌آلدهید افزایش یافت. محتوای آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، آنزیم کاتالاز و بیان ژن‌های BnaCDPK6 و BnaCDPK10 با بالارفتن شدت تنش شوری افزایش یافت که مقدار این افزایش در ارقام متحمل بیشتر از ارقام حساس بود. این نتایج نشان می‌دهد که افزایش گونه‌های اکسیژن فعال ناشی از تنش شوری نقش مهمی در آسیب به غشای سلول در کلزا دارد و گیاه برای مقابله با آن مکانیسم‌های حفاطتی خود را در برابر تولید گونه‌های اکسیژن فعال افزایش می‌دهد که می‌توان به افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان و افزایش بیان ژن‌های پروتئین کیناز وابسته به کلسیم اشاره کرد. SP - 203 EP - 214 AD - KW - Brassica napus KW - salinity stress KW - physiological traits KW - Antioxidant enzyme KW - gene expression UR - http://mg.genetics.ir/article-1-93-fa.html ER -