 
                     
                     
                    
                    
                    
                    
                     Rabieyan E,  Bihamta M R,  Esmaeilzadeh Moghaddam M,  Mohammadi V,  Alipour H,  Mokarian K. Molecular and morphological evaluation of the quality traits of bread wheat genotypes under normal irrigation and rain-fed conditions.  MGj 2025; 20 (1) : 6
URL: 
http://mg.genetics.ir/article-1-1864-fa.html   
                    
                    ربیعیان احسان،  بی همتا محمدرضا،  اسماعیلزاده مقدم محسن،  محمدی ولیاله،  علی پور هادی،  مکاریان کبری. ارزیابی مولکولی و مورفولوژیکی صفات کیفی ژنوتیپهای گندم نان در شرایط آبیاری نرمال و دیم.  فصلنامه علمی ژنتیک نوین. 1404; 20 (1) :59-73
URL: http://mg.genetics.ir/article-1-1864-fa.html
  
                     
					 
					
                 
                
                    
                    
                    
                    دانشگاه تهران 
                    
                    
                    چکیده:       (201 مشاهده)
                    
                    
                    سختی دانه، فعالیت پلی فنل اکسیداز (PPO) و نشاسته از مهم ترین عواملی هستند که کیفیت مصرف نهایی دانه گندم نان را تعیین میکنند. سختی دانه توسط ژنهای پوریندولین (Pina-D1 و Pinb-D1) واقع در کروموزومهای 5D، محتوای آمیلوز توسط ژنهای مومی Wx-A1، Wx-B1 و Wx-D1 که روی کروموزومهای 7A، 4A و 7D و فعالیت PPO به توسط ژنهای Ppo-A1 و Ppo-D1 که روی کروموزومهای 2A و 2D قرار دارند، کنترل میشوند. به همین منظور ارزیابی تنوع مولکولی صفات کیفی ژنوتیپهای گندم با استفاده از نشانگرهای PinA-D1، PPO18، PPO16، PPO29، Waxy-A1 و Waxy-B1 و به منظور ارزیابی مورفولوژیکی، تعداد 298 ژنوتیپ ( 208 توده بومی و 90 رقم) در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار، در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی (دیم) در مزرعۀ تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران-کرج کشت شدند. در پایان آزمایش صفات کیفی دانه شامل میزان پروتئین، حجم رسوب زلنی، سختی دانه، رطوبت بذر و جذب آب با دستگاه NIR و صفات طول بذر، عرض بذر، ضخامت بذر، گردی بذر و سه شاخص رنگی L، a و b با استفاده از عکسبرداری دیجیتال محاسبه شدند. بر اساس نتایج تنوع بالایی بین ارقام و تودههای بومی گندم نان بر اساس نشانگرهای سختی دانه، فعالیت پلی فنل اکسیداز و نشاسته وجود داشت که این تنوع در تودههای بومی بیشتر از ارقام بود. بر اساس نتایج مولکولی و مورفولوژیکی، ژنوتیپهای 625263، 624941 و 625661 در شزایط آبیاری نرمال و دیم دارای بیشترین میزان پروتئین دانه، سختی دانه و رنگ بذر روشن  بودند که دارای باند (آلل) برای نشانگرهای Waxy-A1 (ژنوتیپ 624941 و 625661)، Waxy-B1 (هر سه ژنوتیپ)، PPO29 (ژنوتیپ 625263 و 625661) و PinA-D1 (هر سه ژنوتیپ) بودند. یافتههای ما بیشتر حاکی از اهمیت استفاده از این تودهها برای بهبود کیفیت دانه در برنامههای اصلاحی است.
سختی دانه، فعالیت پلی فنل اکسیداز (PPO) و نشاسته از مهم ترین عواملی هستند که کیفیت مصرف نهایی دانه گندم نان را تعیین میکنند. سختی دانه توسط ژنهای پوریندولین (Pina-D1 و Pinb-D1) واقع در کروموزومهای 5D، محتوای آمیلوز توسط ژنهای مومی Wx-A1، Wx-B1 و Wx-D1 که روی کروموزومهای 7A، 4A و 7D و فعالیت PPO به توسط ژنهای Ppo-A1 و Ppo-D1 که روی کروموزومهای 2A و 2D قرار دارند، کنترل میشوند. به همین منظور ارزیابی تنوع مولکولی صفات کیفی ژنوتیپهای گندم با استفاده از نشانگرهای PinA-D1، PPO18، PPO16، PPO29، Waxy-A1 و Waxy-B1 و به منظور ارزیابی مورفولوژیکی، تعداد 298 ژنوتیپ ( 208 توده بومی و 90 رقم) در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار، در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی (دیم) در مزرعۀ تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران-کرج کشت شدند. در پایان آزمایش صفات کیفی دانه شامل میزان پروتئین، حجم رسوب زلنی، سختی دانه، رطوبت بذر و جذب آب با دستگاه NIR و صفات طول بذر، عرض بذر، ضخامت بذر، گردی بذر و سه شاخص رنگی L، a و b با استفاده از عکسبرداری دیجیتال محاسبه شدند. بر اساس نتایج تنوع بالایی بین ارقام و تودههای بومی گندم نان بر اساس نشانگرهای سختی دانه، فعالیت پلی فنل اکسیداز و نشاسته وجود داشت که این تنوع در تودههای بومی بیشتر از ارقام بود. بر اساس نتایج مولکولی و مورفولوژیکی، ژنوتیپهای 625263، 624941 و 625661 در شزایط آبیاری نرمال و دیم دارای بیشترین میزان پروتئین دانه، سختی دانه و رنگ بذر روشن  بودند که دارای باند (آلل) برای نشانگرهای Waxy-A1 (ژنوتیپ 624941 و 625661)، Waxy-B1 (هر سه ژنوتیپ)، PPO29 (ژنوتیپ 625263 و 625661) و PinA-D1 (هر سه ژنوتیپ) بودند. یافتههای ما بیشتر حاکی از اهمیت استفاده از این تودهها برای بهبود کیفیت دانه در برنامههای اصلاحی است.
 
                    
                    شمارهی مقاله: 6
                    
                    
                    
                    نوع مطالعه:  
پژوهشی کامل |
                    موضوع مقاله: 
                    
ژنتیک گیاهی  دریافت: 1403/3/28 | پذیرش: 1403/4/30 | انتشار: 1404/7/15