طاهرخانی توفیق،  اصغری زکریا رسول،  امیدی منصور،  زارع ناصر. تاثیر آبسیزیک اسید بر محتوای کروسین و سافرانال و بیان ژنهای کنترلکننده در کشت سوسپانسیونی زعفران (Crocus sativus L.) .  فصلنامه علمی ژنتیک نوین. 1397; 13 (1) :11-18
URL: http://mg.genetics.ir/article-1-28-fa.html
     
                     
					 
					
                 
                
                    
                    
                    
                    گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران 
                    
                    
                    چکیده:       (2287 مشاهده)
                    
                    
                    
زعفران (Crocus sativus L.) با طعم، عطر و رنگ خاص علاوه بر مصارف غذایی دارای خواص دارویی فراوانی است. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر آبسیزیک اسید بر محتوای کروسین و سافرانال و بیان ژنهای کنترلکنندهی آنها در کشت سوسپانسیونی زعفران بود. برای این منظور ریزنمونههای استریل تهیه شده از کورمهای زعفران در محیط MS 2/1 حاوی 1/0 میلیگرم در لیتر هورمون  2/4-Dو 5/0 میلیگرم در لیتر هورمون BAP کشت شدند. بعد از 14 روز کالوسها روی ریزنمونهها تشکیل شدند. کالوسها پس از واکشت به تعداد حداقل چهار بار به محیط کشت مایع منتقل و در شرایط رشدی بهینه در کشت سوسپانسیونی با 5/0 و 5/1 میلیگرم در لیتر آبسیزیک اسید تیمار شدند. پس از 24 و 72 ساعت پس از اعمال تیمار نسبت به جمعآوری نمونه در سه تکرار اقدام شد. اندازهگیری متابولیتهای ثانویه سافرانال و کروسین با استفاده از HPLC و بررسی بیان ژنهای CsLYC، CsGT-2 و CsBCH از طریق Real-Time PCR انجام شد. نتایج نشان داد که پس از تیمار با 5/0 و 5/1 میلیگرم در لیتر آبسیزیک اسید و پس از 24 و 72 ساعت دو ژن CsLYC و CsGT-2 بهطور چشمگیری افزایش بیان نشان دادند ولی تغییر معنیداری در بیان ژن CsBCH مشاهده نشد. همچنین مقادیر سافرانال و کروسین تحت تأثیر تیمار با آبسیزیک اسید در هر دو زمان نمونهبرداری افزایش نشان داد به طوریکه مقدار سافرانال و کروسین 72 ساعت پس از تیمار با 5/1 میلیگرم در لیتر آبسیزیک اسید دارای بالاترین مقدار بود. 
                    
                    
                    
                    
                    
                    نوع مطالعه:  
پژوهشی کامل |
                    موضوع مقاله: 
                    
ژنتیک گیاهی  دریافت: 1396/6/28 | پذیرش: 1396/12/13 | انتشار: 1398/7/6