Yousef mousavi S, Maleki Zanjani B, Bahari A. Genetic analysis of F2 by using EST-SSR markers associated with Glutenin subunits in a cross between two wheat cultivars. MGj 2019; 14 (1) :79-84
URL:
http://mg.genetics.ir/article-1-38-fa.html
یوسف موسوی سیده مریم، ملکی زنجانی بهرام، بهاری عباس. تعیین ژنوتیپ نسل 2F با نشانگرهای EST-SSR مرتبط با زیرواحدهای گلوتنین در یک تلاقی بین دو رقم گندم . فصلنامه علمی ژنتیک نوین. 1398; 14 (1) :79-84
URL: http://mg.genetics.ir/article-1-38-fa.html
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران
چکیده: (2461 مشاهده)
گندم نان به علت پتانسیل بالا و خصوصیات فیزیکی خاص پروتئینهای ذخیرهای دانه که امکان تولید انواع محصولات غذایی را فراهم میکند، مورد توجه است. ترکیب کلیدی آندوسپرم شامل پروتئینهای گلوتن است که ترکیبی از گلوتنین و گلیادین هستند و کیفیت نانوایی آرد گندم را تعیین میکند. دسترسی به منابع ژنتیکی و داشتن اطلاعاتی دربارهی ساختار ژنتیکی و نحوهی توارث صفات برای تولید واریتههایی با عملکرد بالا ضروری میباشد. نشانگرهای EST-SSR مرتبط با ژنهای HMW-گلوتنین و LMW-گلوتنین جهت تجزیه ژنتیکی و بررسی میزان تنوع ژنتیکی 70 گیاه نسل 2F حاصل از تلاقی دو واریته گندم نان (گلستان و خزر یک) مورد استفاده قرار گرفتند. از تعداد 9 باند حاصل از نشانگرهای EST-SSR، 7 باند چند شکل نشان دادند که بیش از 70 درصد پلی مورفیسم را شامل شد. همچنین جهت ارزیابی تنوع مندلی بین نتاج 2F از این نشانگرها استفاده شد که طبقχ2 بهدست آمده با احتمال 95 درصد تعداد افراد مشاهده شده و مورد انتظار تفاوت معنیداری با همدیگر نداشتند و در نسل 2F از لحاظ تعداد قطعات تکثیر شده تنوع مندلی با نسبتهای 1:2:1 مشاهده شد و گروهبندی افراد با روش دوتایی افراد مورد بررسی را به چهار گروه تقسیم کرد که 1F و هر دو والدین در گروههای مجزا قرار گرفتند که پتانسیل بالای این تنوع برای انتخاب بر مبنای کیفیت برتر نانوایی در نتایج حاصل از ارقام مورد بررسی را نشان میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي کوتاه |
موضوع مقاله:
ژنتیک گیاهی دریافت: 1396/12/7 | پذیرش: 1397/7/15 | انتشار: 1398/7/7