طاهرخانی توفیق، اصغری زکریا رسول، امیدی منصور، زارع ناصر. تاثیر آبسیزیک اسید بر محتوای کروسین و سافرانال و بیان ژنهای کنترلکننده در کشت سوسپانسیونی زعفران (Crocus sativus L.) . فصلنامه علمی ژنتیک نوین. 1397; 13 (1) :11-18
URL: http://mg.genetics.ir/article-1-28-fa.html
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده: (1557 مشاهده)
زعفران (Crocus sativus L.) با طعم، عطر و رنگ خاص علاوه بر مصارف غذایی دارای خواص دارویی فراوانی است. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر آبسیزیک اسید بر محتوای کروسین و سافرانال و بیان ژنهای کنترلکنندهی آنها در کشت سوسپانسیونی زعفران بود. برای این منظور ریزنمونههای استریل تهیه شده از کورمهای زعفران در محیط MS 2/1 حاوی 1/0 میلیگرم در لیتر هورمون 2/4-Dو 5/0 میلیگرم در لیتر هورمون BAP کشت شدند. بعد از 14 روز کالوسها روی ریزنمونهها تشکیل شدند. کالوسها پس از واکشت به تعداد حداقل چهار بار به محیط کشت مایع منتقل و در شرایط رشدی بهینه در کشت سوسپانسیونی با 5/0 و 5/1 میلیگرم در لیتر آبسیزیک اسید تیمار شدند. پس از 24 و 72 ساعت پس از اعمال تیمار نسبت به جمعآوری نمونه در سه تکرار اقدام شد. اندازهگیری متابولیتهای ثانویه سافرانال و کروسین با استفاده از HPLC و بررسی بیان ژنهای CsLYC، CsGT-2 و CsBCH از طریق Real-Time PCR انجام شد. نتایج نشان داد که پس از تیمار با 5/0 و 5/1 میلیگرم در لیتر آبسیزیک اسید و پس از 24 و 72 ساعت دو ژن CsLYC و CsGT-2 بهطور چشمگیری افزایش بیان نشان دادند ولی تغییر معنیداری در بیان ژن CsBCH مشاهده نشد. همچنین مقادیر سافرانال و کروسین تحت تأثیر تیمار با آبسیزیک اسید در هر دو زمان نمونهبرداری افزایش نشان داد به طوریکه مقدار سافرانال و کروسین 72 ساعت پس از تیمار با 5/1 میلیگرم در لیتر آبسیزیک اسید دارای بالاترین مقدار بود.
نوع مطالعه:
پژوهشی کامل |
موضوع مقاله:
ژنتیک گیاهی دریافت: 1396/6/28 | پذیرش: 1396/12/13 | انتشار: 1398/7/6